Accessibility

Tilgængelighed

Funktionsnedsættelse

Disabilities

Design af disse sider

Det anslås, at så meget som 20 procent af befolkningen ikke kan få adgang til Internet ressourcer som følge af tilgængeligheds problemer. (ref:hisoftware accessibility-compliance).

Siderne er forsøgt designet så flest mulige har tilgang til dem

Således er der taget hensyn til blinde, svagtseende og fysisk handicappede personer.

Vigtige links er gjort særlig tydelige og forsynet med mulighed for tastatur aktivering i stedet for en mus. Dette er markeret som et tegn eller tal i parantes, virker i Firefox med Alt+Shift+(_), i IE med Alt+(_), derefter tryk 'Enter'.

Siderne tilpasser sig efter bredden på skærmen, så man slipper for at køre sidelæns med en f.eks. en mus. De fleste browsere har mulighed for at køre op og ned fra tastaturet med pile tasterne eller mellemrumstasten. Vi tester siderne i VGA 640x480 med Web Developer resize.

Embedded video som youtube, vimeo og lignende har et link der kan findes med tabulator tasten. Man trykker så på 'enter' og ser eller hører videoen. Når man er færdig trykkes 'alt+venstre pil'. Således har en blind medborger mulighed for i det mindste at høre lyden fra vores film uden at skulle navigere med en mus. Disse links skal selvfølgelig have filmens overskrift og IKKE teksten 'klik her', som det alt for ofte ses.

I programmeringen af siderne er anvendt tekst frem for billeder hvor dette er muligt. Alle billeder har alternativ tekst i kildekoden. Som nyeste tiltag kommer der flere titler med i kildekoden og titler på klasser og id i vores css stylesheet.

Måske ser nogle sider lidt kedelige ud, men tænk på hvordan de virker på en farveblind, føles i braille skrift eller hvordan de lyder når de læses op.

Siderne testes i flere forskellige browsere, men da webmaster kører Linux med Firefox, kan der gå et stykke tid før eventuelle fejl i andre browsere opdages. Det er velkendt at forskellige browsere fortolker rammer om objekter forskelligt, vender rammen indad eller udad? Genvejstasterne angivet på links virker som angivet i Firefox, men måske ikke i andre browsere. Hvis teksten ønskes større, går det helt galt i nogle browsere, især de nye, istedet for at skifte tegnstørrelse, forstørres hele siden op inklusive billeder, baggrunde og rammer. Dette regnestykke lykkes for nogle browsere, mens andre præsenterer nogle sjove resultater. I håb om at siderne ser nogenlunde ud i alle browsere, testes der altid med w3's validator.

Som noget nyt (Januar 2010) testes nye sider med en talemaskine. Jeg har tre forskellige installeret. adgangforalle.dk (taler dansk), FoxVox (min taler svensk, flere sprog findes) og FoxFlite (taler robot-engelsk). Alle er gratis.

Webmasters reference links

Talemaskiner

FoxVox, FoxVox2, Orca, adgangforalle.dk, FoxFlite, Festival, vozMe.

Talemaskine Projekter

Udvikling - On line

Validatorer - Off Line

Ovenstående skal installeres på din computer. Er alle gratis.

Validatorer - On Line

Lynx tekstbrowser. Kan køres on-line hvis den pågældende side er lavet til det, eller hentes som gratis program. Links kommer her senere... Lynx source distribution and potpourri | doslynx

Cynthia Says™ Site Tester

Test Your Site Now

e.g. http://www.isocdisab.org/

Undervisning

I ovenstående links findes en del selvstudier, men der findes også kurser hvor man kan tilmelde sig og møde op.

Konsulentvirksomheder


Valid HTML 4.01 Transitional     Valid CSS!     Level A conformance icon, 
          W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0    waveicon    Check with FAE

oprettet 2009-11-14T00:52:42 CET opdat 2013-01-13T20:00:00+01:00