Video kursus

Diske

Computer hard drive Floppy disk and plus sign icon

Virkemåde

En disk er som navnet antyder en skive. Hvis denne er lavet af hårdt magnetisk materiale kaldes den en hard disk. Hvis den er lavet af bøjeligt magnetisk materiale kaldes den en floppy disk. Diameteren på disken er ofte 5.25" eller 2.5" (1 inch/tomme = 2.54cm).

En disk til computerbrug er således en skive hvorpå der kan indspilles data som magnetisk information. Lidt på samme måde som en båndoptager. En disk-enhed har således et "tonehovede" (læse/skrivehoved) som kan læse og skrive på denne. Tonehovedet kan flyttes ligesom armen på en grammofon, og dermed nå alle steder.

Disken roterer med konstant hastighed. Tonehovedet flyttes så derhen hvor ens data ligger og sendes videre til computerens operativsystem.

I daglig tale er en "disk" en komplet enhed med flere diske, tonehoveder, el-motor, samt en hel del elektronik. Det er et stykke fin-mekanik som skal behandles forsigtigt. Det værste tilfælde er hvis disk-enheden tabes på gulvet mens den kører. Så kan tonehovedet banke ned i skiven og ødelægge denne.

Formattering

Hvordan disse data er organiseret på disken afhænger af hvordan denne er formatteret. Før en disk kan tages i brug formatteres den. Det vil sige at man indspiller nogle data som styresystemet kan bruge for at holde styr på hvor disken vi befinder os. Dette kan for eksempel være en tabel over dine filnavne og en tilhørende pegepind som viser hvor på disken filen ligger. Hvis tabellen bliver ødelagt, så har vi et problem. Derfor er der udviklet andre måder at gøre tingene på og derfor kan man ikke altid lige bruge en disk fra et operativsystem og anbringe i et andet operativsystem.

Når disken formatteres mistes alle tidligere data.

Kort

Flash USB storage device

De fleste memory kort og USB nøgler er konstrueret så de opfører sig som en disk og kan formatteres ligesom de oprindelige floppy og hard diske. Som hovedregel er disse formatteret efter et af formaterne fra computerens barndom nemlig FAT (File Allocation Table). Dette format er det eneste som med rimelig sikkerhed kan bruges på alle operativsystemer (Mac, Linux, Unix, DOS, Windows). Denne formattering giver problemer ved lange videoklip i høj opløsning, da der en en øvre grænse for filens længde, 4Gbyte, i nogle tilfælde 2GByte. Der kan også være problemer med længden på filnavne. Oprindeligt var max længden 8 karakterer med 3 karakterer som extension. Der produceres stadig udstyr nu i år 2011, som har denne begrænsning i filnavne.

Det bør også nævnes at fordi en USB-nøgle er mærket usb-2 som går op til 480Mbit/sec, så betyder det IKKE nødvendigvis at man kan læse og skrive med denne hastighed! USB Flash Drive Speed Tests Kæmpeforskelle på usb-drev (prosa.dk artikel 27.06.08 kl. 09:29)

Hastighed

En disk har en øvre grænse for hvor hurtigt der læses og skrives til den. Dette har betydning for os som optager video direkte på en disk/memory-kort. I kameraets brugsanvisning kan man som regel finde nogle tal for datahastighed ved forskellige optageformater. På fabrikanternes hjemmesider findes ofte en afdeling hvor man kan finde frem til hvilke kort der kan bruges.

Oprettet 2011-12-03T18:00:00+01:00 Opdateret 2011-12-08T20:46:00+01:00