Video kursus 1

Del 1 (4 timer)

4 timer inclusive pauser er 4 lektioner a 45 minutter.

Kamera

Kamera betjening

Sony CX6 kamera

Procedure for fælles udstyr.

Da vores udstyr bliver benyttet af flere personer, bør man sikre sig at grundindstillingerne passer til opgaven. Da dette er et grundkursus sættes alt på automatisk.

  1. Tænd kamera på drejeknappen. Et ekstra drej skifter til stillbillede optagelse.
  2. Indstil optageformat. Trykfølsom skærm.
  3. Tjek om der ligger noget på kortet. Eventuelt formater kortet.
  4. Tjek eventuelle manuelle indstillinger. Sæt eventuelt kamera på "Easy" hvis du er usikker.
  5. Tjek batteritid og optagetid. Hvis det ikke står i displayet, så prøv opsætningsmenuen.
  6. Nu kan du optage. Tryk på start/stop record knappen. Hold øje med tælleren og se at den kører! Hver start/stop genererer en fil, kaldes også et klip. Der kan tages 3 stillbilleder undervejs, mens der optages video, altså 3 billeder pr. klip. Brug zoom knappen og vælg billede udsnit. Bemærk at zoom hastigheden kan varieres efter hvor meget man skubber til knappen (den ovenpå kameraet). I kanten af displayet findes også knapper til start/stop og zoom. Dette kan være praktisk hvis du skal filme dig selv og derfor har drejet skærmen rundt og dermed betjener kameraet fra forsiden.
  7. Sluk på drejeknappen.
  8. Sæt strømforsyningen til og oplad batteriet, så udstyret er klar til den næste.
  9. Overfør filerne til dit eget udstyr (disk / USB memory).

Hvis du bruger dit eget memory kort, slipper du for at tjekke hvad andre har efterladt og kan bare tage dit kort ud af kameraet og isætte det som hører til.

Memory kort

Pas på statisk elektricitet. Undgå almindelige plastikposer. Nogle gulvtæpper og beklædniongsgenstande giver statisk elektricitet når man bevæger sig. Når kort og kamera skal mødes kan du udligne eventuelle elektriske potentialer ved at holde kort og kamera tæt sammen i dine hænder eller tilsvarende legemsdele.

Optageformat

Der findes en del forskellige optage formater. Grundlæggende er der 2 ting at holde styr på 1) bredde/højde og 2) opløsning. På dette kursus bruger vi standard TV format bredde/højde forhold 16:9 og 720x576 PAL WIDE som giver 1024x576 pixel når videoen vises. Filtypen er MPG2 som kan vises på de fleste hjemmecomputere som har en almindelig medieafspiller. Du kan derfor se dine videoklip på stort set en hvilken som helst computer uden at have et redigeringsprogram.

Stativer

Der findes flere slags stativer. 1 ben, 3 ben, flex (gorilla) og special holdere til f.eks cykelhjelm. Det 3 benede stativ er det mest stabile, men det skal være designet til video, så det kan vippes og drejes uden rystelser mens der optages. Det 1 benede kan også bruges til at løfte kameraet op over publikum til en koncert. Håndholdte optageser er godt til alternative vinkler, men skal der zoomes ind (tele), så er det bedst at bruge kroppen som støtte og filme fra maven, med kameraet liggende oven på en flad hånd. Hvis du bruger den på kameraet monterede håndrem kan det være en hjælp at bruge den frie arm som støtte.

Oprettet 2011-12-03T04:00:00+01:00 Opdateret 2011-12-08T14:39:00+01:00